Supertorgmötet i Tampa
”Det märktes att Romney inte varit den starkaste kandidaten under resan fram till konventet”, skriver Anders Ydstedt som däremot har hört flera andra spännande namn att hålla koll på för framtiden, under republikanernas konvent i Tampa, Florida.
TAMPA. Republikanernas konvent är en enorm kampanjaktivitet. Det är som sådan den ska studeras och analyseras. Media och den egna valapparaten är primär målgrupp och t ex börjar aktiviteterna kl 19 östkusttid för att få bästa uppmärksamhet i TV.
För partiarbetare och opinionsbildare finns mycket att lära av detta moderna supertorgmöte. Inte oväntat fanns det många partiarbetare på plats från hela världen för att lära sig det senaste. Detta sker även på en lång rad seminarier utanför konventet.
De som däremot är ute efter att studera politikens innehåll har mindre att hämta. Nomineringsvoteringen klarades av första dagen och den politiska plattformen var inte föremål för någon diskussion. Behovet att visa på en egen agenda begränsat. De väntade ämnena kom naturligtvis upp i talen; skatterna, underskottet, Obamacare, byråkrati och inte minst synen på entreprenörskap. Obamas tragiska uttalande ”You didn´t build that” nämndes gång på gång som ett avskräckande exempel.
Republikanerna gör, förmodligen med all rätt, analysen att tillräckligt många väljare inte gillar sittande presidents politik. Behovet att konkretisera alternativen är därför litet. Dessutom fokuserar både republikaner och demokrater på att mobilisera sina egna framför att vinna över osäkra väljare.
Konventet är ett utmärkt tillfälle att studera hur olika politiker talar och hur deras tal tas emot av de egna. I år regisserades det som ett releaseparty för presidentkandidaten Mitt Romney. Och det kan behövas. Visst var entusiasmen stor i Tampa för den kandidat som ska utmana Obama, men det märktes att Romney inte varit den starkaste kandidaten under resan fram till konventet. Romney är en kandidat mitt i politiken som kämpat för att visa sig tillräckligt konservativ för att bli republikanernas kandidat.
Mitt Romneys starkaste kort är hans erfarenhet att få ordning på dåliga affärer, att vända röda siffror till svarta. Obama utlovade förändring, men den negativa ekonomiska utvecklingen har bara fortsatt och arbetslösheten ligger stadigt på över åtta procent. Frågan är om sjukvårdsreformen är en tillgång eller ett sänke för Obama. Jobben, budgeten och ekonomi är Romneys starkaste kort, medan Obamas starkaste sida är att många gillar honom som person.
Obama har haft ansvaret att få fart på USAs ekonomi i fyra år med måttligt resultat. Romney utlovar 12 miljoner nya jobb. USA ska bli oberoende av oljeimport, sluta nya handelsavtal och satsa på utbildning. Entreprenörskap ska värnas. Skatterna ska sänkas och budgetunderskottet minska. Är det något som USA och världsekonomin behöver just nu så är det en turnaround kid. Frågan är dock om Mitt Romney kan locka tillräckligt många väljare.
* * *
Med detta sagt så finns det många spännande namn för framtiden att hålla koll på:
Chris Christie, guvernör i New Jersey, är en fantastisk talare som inte räds konflikter, vilket hans popularitet på Youtube visar. Efter talet fick han kritik mot att han inte ägnade tillräckligt mycket energi på att kritisera Obama och lyfta fram Romney. Christie svarade att han inte känner Romney så väl, men vet vilken politik USA behöver. Christie kommer vi definitivt att få se mer av.
Tim Pawlenty, f d guvernör i Minnesota, hälsade alla välkomna till Barack Obamas pensionsfest. Obama är den första presidenten som fått fram fler ursäkter än nya jobb.
Ron Paul, kongressman från Texas och en ikon för alla libertarianer, talade inte på konventet men var ändå ständigt närvarande. Det sägs att hans supporters har roligast och det finns ingen anledning att betvivla detta. Varje gång hans namn nämndes jublade hans vänner. Istället för ett tal avtackades Ron Paul med en alldeles för kort videohälsning.
Rand Paul, senator från Kentucky och son till Ron Paul, höll ett av de mest ideologiska talen som fick enormt bifall. Utan framgångsrika företagare skulle det inte finnas några vägar, broar eller skolor, sa Rand Paul med tydlig syftning på Obamas uttalande om entreprenörer. Rand Paul ställde i år upp bakom Romney, men ställer han upp som kandidat i framtiden kan han samla många olika grupper inom partiet, inte minst sin pappas supporters.
Mike Huckabee, f d guvernör i Arkansas, var kanske en av de bästa talarna och fick många applåder när han sa att ”jag bryr mig mindre om till vilken kyrka Mitt Romney tar sin familj till än vart han leder det här landet.”
Rob Portman, senator från Ohio och en fantastisk talare, hade en underbar självdistans som fick publiken att jubla. Han inledde med att säga att: ”jag var på Romneys korta lista med namn på potentiella vice presidentkandidater, men uppenbarligen var listan inte tillräckligt kort.”
Condoleezza Rice, f d utrikesminister, fick kanske det varmaste välkomnandet. Alla stod upp när Rice talade fritt om utrikespolitik, energipolitik och försvar. Förmodligen höll hon talet utan hjälp av på förhand godkänt manus eftersom Rice tal till skillnad från andras, inte kom ut per mail efteråt från arrangörerna av konventet.
Marco Rubio, senator från Florida, som många ville se som vice presidentkandidat, är nog den allra starkaste kandidaten för framtiden. Hans tal var både kraftfullt, medryckande och skojigt; ”Vårt problem med president Obama är inte att han är en dålig människa. Han verkar vara en bra make, en bra pappa och tack vare mycket träning också en bra golfare. Vårt problem är att han är en dålig president.”
Anders Ydstedt är entreprenör, författare och styrelseordförande för Svensk Tidskrift.