Sverige 2014 friare än 1984
Många upplever idag en åsiktskorridor som blivit allt trängre. Men i ett längre perspektiv har Sverige också blivit ett land där det är högre i tak.
Mer än en upplever nog att den politiska debatten i Sverige är konstig. Och då tänker jag inte främst på att Dagens Industri väljer att skriva om partiernas zombiepolitik eller att Dagens Nyheter recenserar valaffischklotter – samtidigt som exempelvis de utrikespolitiska debatterna lyser med sin frånvaro.
Utan snarare på det faktum att vi har en debatt där personer på grund av sin hudfärg definieras ut från det offentliga samtalet. Jasenko Selimovic beskrev elegant problemet i artikeln Er kamp är inte min.
Den är intressant att läsa också mot bakgrund av artikeln Demokrater för åsiktsfrihet och demokrater emot i magasinet Neo där Marika Formgren menar att liberaler utgör en del av samma åsiktsförtryck som vänstern. Liberaler? Vilka? Här skåpar Formgren ut en hel politisk ideologi som annars just brukar kännetecknas av sitt starka försvar för yttrandefrihet och tolerans.
Men medan Formgren – och många andra – ser en åsiktskorridor som blivit smalare skulle man faktiskt också kunna hävda att det blivit mer högt i tak. Kanske inte det senaste året, kanske inte i twiterdebatten, men på lite längre sikt och i ett större perspektiv.
De som befann sig på ja-sidan innan EU-omröstningen menade att EU-medlemskapet skulle göra Sverige till ett mer normalt land. Vi skulle lämna DDR-Sverige bakom oss.
Så blev det också. Sverige har blivit ett friare land.
När identitetsvänstern härjar är det lätt att glömma vad HBT-rörelsen faktiskt inneburit för människors möjligheter att leva sina liv fullt ut. När Sverigedemokraterna får allt fler sympatisörer är det lätt att glömma att Sverige blivit ett mer tolerant land, samtidigt som invandringen varit hög. När vänstervridningen i public service blir alltför uppenbar är det lätt att glömma att vi i dag har tillgång till tusentals tidningar och TV- och radiokanaler via boxar, satelliter och datorer.
EU-medlemskapet bidrog till att göra Sverige till ett mer normalt, mindre åsiktshomogent land. Det gjorde också invandringen, framväxten av oberoende radio- och TV-kanaler, Internet, ett ökat resande, valfrihetsreformer och mycket mer. Liberala idéer har gjort Sverige 2014 till ett bättre land än Sverige 1984. Vilka idéer kommer att göra Sverige 2044 till ett bättre land än Sverige 2014? Det borde vi prata om. Annars kommer vi aldrig att lyckas spränga den där åsiktskorridoren.
Maria Eriksson är chefredaktör för Svensk Tidskrift.