Trettio år efter löntagarfondsstriden
Idag, den 4 oktober, är det trettio år sedan den stora löntagarfondsstriden kulminerade i en demonstration i Stockholm. Över 100 000 personer demonstrerade mot löntagarfonderna och för fri företagsamhet.
Sverige trettio år efter löntagarfondsstriden har varit ett tema i Svensk Tidskrift i ett par månader och vi har publicerat flera inlägg från de som var med i striden; både i politik och i opinionsbildning. Vi har även återpublicerat material från Svenskt Tidskrifts omfattande arkiv och fått belyst dagens utmaningar för företagsamheten.
Löntagarfondsstriden beskrivs ofta som en vattendelare i svensk politik, en konflikt som tydliggjorde skiljelinjerna i synen på makt och ägande. Löntagarfondsfrågan var det som gjorde det svenska näringslivet ”pro market” istället för ”pro business”. Något man alltför sällan ser i andra länder.
Den goda resa som Sverige gjort ekonomiskt sedan slutet av 1980-talet är sannolikt delvis ett resultat av den allt mer positiva syn på privat ägande och företagande som grundlades av opinionsbildningen kring löntagarfonderna. De ekonomiska reformerna i Sverige har varit lika stora eller kanske till och med större än de som gjordes i Thatchers Storbritannien.
Striden om makten över företagen verkar dock inte vara över om man får tro debattörerna. Löntagarfonderna är borta men nu har vi andra fonder, styrda av tjänstemän och med betydande inflytande. Hushållens direktägande på börsen har gått från över 30 procent 1983 till idag cirka 10 procent medan fonder och utländskt ägande ökat. Alliansregeringen har bildat nya statliga fonder för att stödja företag i Norrland, inom fordonsindustrin och nu senast en ”grön fond”. Socialdemokraterna hotar i sin budget med strategiska samverkansprogram och en statlig innovationsfond. Intresset för så kallat ”aktiv näringspolitik” är således stort trots att erfarenheten från förr av statlig inblandning i näringslivet borde förskräcka.
När vi började debattserien Sverige 30 år efter löntagarfondsstriden utlovade vi en bok på samma tema. Så blir det också. Ett urval av texter som publicerats, några texter som ännu inte publicerats, samt tidigare publicerade artiklar kommer att samlas i en bok.
Frågeställningarna som lyfts i debatten; värdet av privat ägande, vikten av opinionsbildning för marknadsekonomi – men även dagens utmaningar – är väl värda en fortsatt diskussion.
Den 25 november kl 17.30-20.00 bjuder vi därför in våra vänner till boksläpp, paneldiskussion och höstmingel i Stockholm Stadshus. Reservera tiden redan nu. Vi återkommer med mer detaljer inom kort.
Anders Ydstedt är styrelseordförande Svensk Tidskrift.
PS. Det finns fortfarande möjlighet att skicka in fler bidrag till debatten. Bidrag och synpunkter mejlas till chefredaktör Maria Eriksson.
Läs tidigare inlägg i serien om löntagarfonderna:
Nu gäller det statens roll – inte ägandet
av Lars Tobisson (27/9)
Var är offensiven mot pensionsfonderna?
av Dick Kling (20/9)
Gruvfonder är samma gamla fondsocialism
av Johan Johansson (20/9)
Att nå dem som kan göra skillnad
av Anders Röttorp (6/9)
Socialismen är inte död
av Mats Johansson (30/8)
Sista försöket att socialisera Sverige
av Lars Tobisson (16/8)
Löntagarfonderna och ägandet av produktionsmedlen
av Per Bylund (9/8)
Vem står på barrikaderna?
av Janerik Larsson (5/7)
Den 4:e oktober: Från löntagarfonder till kanelbulle
av Carl Johan Westholm (31/5)