Tyskland ligger närmare än USA – men inte i media



Bevakningen av demokraternas primärsvalsprocess fyller svenska media. Public Service hade flera reportrar på plats redan i Iowa och i TV-kanalernas morgonsoffor analyseras minsta uttalande av de demokratiska kandidaterna. Om valet av en ny CDU-ledare – och därmed en trolig ny kanslerkandidat – i Tyskland talas det dock mindre, konstaterar Anders Ydstedt.

Svenska media är som besatta av demokraternas primärvalsprocess, trots att det är långt kvar tills partiets kandidat ska utses. Än längre är det till att denne sannolikt kommer att förlora mot den sittande presidenten. Och den kandidat som möjligen skulle kunna utmana president Trump, Michael Bloomberg, har ännu inte gett sig i in i matchen när detta skrivs.

I vårt södra grannland Tyskland pågår sedan debaclet i fristaten Thüringen och Annegret Kramp-Karrenbauers avgång som partiledare för CDU den 10 februari en process för att hitta en ny partiordförande, och sannolikt därmed även ny förbundskanslerkandidat.

Medias intresse för hur nya ledare utses i Tyskland och USA väljs skiljer sig dock väsentligt.

DNs korrespondent Lina Lund och Sveriges radios Caroline Salzinger gör utmärkta insatser men därutöver är intresset minst sagt svagt, SVT saknar helt korrespondent i Tyskland och Tysklandsbevakningen i övriga media lämnar tyvärr mycket i övrigt att önska. Vän av ordning invänder naturligtvis att USA har mycket större betydelse i världen än Tyskland, och så är det förstås. USA är en världsmakt. USA har 327 miljoner invånare mot Tysklands 83.

Ser vi däremot till Sveriges relationer så är Tyskland ett grannland och som handelspartner är landet vår i särklass viktigaste. Sveriges export till Tyskland uppgår till 157 miljarder (plats 1) och till USA 98 miljarder (plats 5) enligt Ekonomifakta. När det gäller import så svarar Tyskland för 265  miljarder (plats 1) och USA för 40 miljarder (plats 14). Vad som händer i Tyskland har direkt betydelse för svensk ekonomi och efter Brexit är utvecklingen i  Tyskland avgörande för vad som händer i EU.

En snabb koll på  svenska tryckta media med hjälp av söktjänsten Retriever från och den 10 februari visar följande resultat för de främsta kandidaterna i USA respektive Tyskland.


Det skrivs således mer än sju gånger så mycket om Bernie Sanders än om Friedrich Merz. Jag tycker det är spännande att följa valet i USA men nog borde svenska media kunna bry sig mer om vad som händer i vår viktigaste handelspartner Tyskland.

I Svensk Tidskrift försöker vi följa viktiga val både i USA och Tyskland.

Anders Ydstedt är styrelseordförande för Svensk Tidskrift

*kom ut som kandidat först häromdagen