Ur arkivet: Nätbluffar – en fara för det demokratiska samtalet?
”Ett annat bärande ämne är att nätbluffar rent historiskt ofta uppkommit som spratt. Att ha det roligt på andras bekostnad eller för att attrahera uppmärksamhet – på ett humoristiskt sätt – till sitt företag eller varumärke må ha blivit en mer eller mindre accepterad del av vår kultur. Men även dessa fall – som Werner presenterar – har haft en del av allvarliga konsekvenser. Det kan, vid första anblick, låta helt ofarligt att den välsedda nyhetsbyrån Reuters 1997 gick på en ”nyhet” om att Pol Pott skulle ha sökt asyl i Sverige. Tjugo år senare skulle ett liknande spratt innebära grova trovärdighetsproblem för en krisande mediebransch som nästintill rutinmässigt anklagas för att sprida ”fake news” av presidenten för världens mäktigaste land.”
Veckans rekommenderade läsning ur arkivet är ”Nätbluffar – en fara för det demokratiska samtalet?” av Peteris Timofejevs-Henriksson från 2018. Hela artikeln kan läsas här.
Svensk Tidskrift grundades 1911 och i samband med tidskriftens hundraårsjubileum digitaliserades hela arkivet som nu finns fritt läs- och sökbart på vår hemsida. Över hundra år av borgerlig idédebatt hittar du här.