Veckan som gick
Foto: EPP. Bilden finns tillgänglig under licensen CC BY 2.0 |
Det är en ”internationell vänsterkonspiration” som ligger bakom, säger företrädare för den ungerska regeringen som svar på den omfattande kritiken i Europa mot ett alltmer auktoritärt styre. Det en gång liberala styrande partiet Fidesz har under populisten och nationalisten Viktor Orbans ledning förvandlats till ett maktparti som låtsas inte förstå invändningarna mot landets nya konstitution och medielag som upphäver maktdelningsprincipen. Partiet tar successivt makten över organ som i pluralistiska demokratier ska vara oberoende av partimakten: domstolar, riksrevision, riksbank, statstelevision, o s v.
I veckan kände sig regeringschef Orban så trängd att han ville lägga saken till rätta inför EU-parlamentet. Allt var ju missförstånd orsakade av vänsterns vantolkningar. Den attityden tyder inte på någon lyhördhet, så det gick inte så bra.
Nu sällar sig själva EU-kommissionen till kritikerna och hotar med en process mot landet för att de nya lagarna strider mot EU-fördrag. Även Internationella valutafonden ställer krav på förändringar om nya krediter ska bli möjliga för att rädda den konkursande ekonomin, med räntor på omsatta obligationslån som överträffar även Italiens och Greklands. ”Ungern ska följa EU:s lagar och värderingar”, klargjorde EU-kommissionens ordförande José Manuel Barroso.
Det är inte Orbans affärsidé i politiken. Ingen ska lägga sig i Ungerns inre förhållanden, heter det från papegojorna i Budapest – som om de europeiska klubbarna inte skulle reagera om medlemmarna bryter mot reglerna.
Och så har han ju ”två tredjedelar” bakom sig, hävdas som förklaring till arrogansen, ett argument som används även av dem som borde veta bättre. Två tredjedelar av vad? Av mandaten i parlamentet, ja, men inte av de röstande. I det senaste parlamentsvalet 2010 fick Orbans parti 52 procent av rösterna, vid ett mycket lågt valdeltagande, 47 procent.
Få se nu – vilket folkligt stöd har alltså Orban, bortom två tredjedelsfasaden? Inte är hälften av hälften två tredjedelar.
Den ”internationella vänsterkonspirationen” omfattar nu inte bara EU-kommissionen, IMF, Europarådet. I torsdagens Expressen ansluter sig också den svenska regeringens demokratiminister Birgitta Ohlsson med en skarpt kritisk artikel.
”Situationen i Ungern är ett lackmustest för EU. Alla är överens om att ledarskap krävs för att skapa disciplin i EU-ländernas ekonomier, men lika viktigt är ledarskapet för att öka medlemsländernas respekt för mänskliga rättigheter.”
Vänsterkonspirationens allra främsta organ är dock den ansedda tidskriften The Economist, normalt inte anklagad för socialistiska böjelser. I en ledare härom veckan skrev tidningen att ”Europas ledare måste högljutt och tydligt fördöma Orbans antidemokratiska uppträdande”, men problemet är vänskapskorruptionen mellan likasinnade EU-ledare, folk som Berlusconi. Tidningen vill därför att Ungern utesluts ur den moderata gemenskapen i EPP, European Peoples Party.
Ja, vad säger de svenska moderaterna?