Veckan som gick

Glädjen från festscenerna i Berlin den 9 november har inte delats av alla. För Aftonbladets kulturchef Åsa Natacha Linderborg, ursprungligen Andersson, kom rivandet för 20 år sedan som en chock, berättar hon i den egna tidningen. Med tanke på hennes förflutna som kommunistisk ombudsman är reaktionen förståelig.

Men hon var inte ensam. Många svenska socialister såg DDR som ett föredöme – där fanns daghem och dessutom social rättvisa, i betydelsen att alla hade det lika taskigt. Att på 70-talet ställa frågan om daghem kunde motivera kommunistdiktaturen ansågs synnerligen reaktionärt. Rent ofint var det att påstå att DDR-sympatisörerna egentligen vill ha samma socialism här som där.

Men det var relevant åtminstone när det gällde alla dem som hade utbildats vid vpk-skolan i Bad Doberan. Tänka sig, ett svenskt riksdagsparti utbildade sina toppar i Östtyskland. För att inte tala om de svenska kulturarbeiter som hade festat vid ”poeten” Sascha Andersons fötter, tills han avslöjades som Stasiagent med uppgift att omvända svenskar – ett ganska enkelt jobb på den tiden.

Åsa Natacha kan än idag trösta sig med att hon har starkt stöd, i östra Tyskland. Där längtar många fortfarande efter den vänsterpolitik som DDR erbjöd och som nu är grunden för det oreformerade nya vänsterpartiet, Linke, som håller på att ta över efter socialdemokraterna och är fullt av gamla diktaturfunktionärer. Det verkar uppröra få svenska kommentatorer, sådana som väckta mitt i natten skulle förfasa sig över bruna gruppers framfart.

En som definitivt förstår Åsa Natacha är den framgångsrike Vladimir Putin. Som KGB-agent i Dresden 1985-90 gillade han stasistyret: ”Jag har varma minnen av dessa år”, sade han nyligen i en intervju för en rysk tv-kanal. ”Vi var vänner med våra kolleger, vi lärde oss en värld som var ny för oss”, hette det enligt Pravda.ru.

De kunskaperna var sannolikt viktiga för Putins fortsatta karriär till KGB:s topp och maktövertagandet ett decennium senare. Snart är det väl dags för hans återkomst på presidentposten.

I Sverige förbereder sig Lars Ohly för en plats i regeringen.