Veckan som gick
Högsta vinsten i presstödslotteriet tillföll i onsdags tidningen Norrländska Socialdemokraten i Luleå. Över 16 miljoner rakt ner i kassan, utan att de ens behövs. Och kassan tillhör egentligen den rika ägaren Norrköpings Tidningar, som för säkerhets skull också äger värsta lokalkonkurrenten, Norrbottens-Kuriren. Som också går med vinst.
”Jag vet ännu inte vad vi ska göra med pengarna”, säger en uppenbarligen förvånad VD som skrattar hela vägen till bankomaten.
Tilldelningen förvånar säkert också en och annan medborgare som trott att presstödet är till för förlusttidningar, som annars skulle läggas ner. Det är en vanlig missuppfattning, något sådant krav har aldrig funnits. Det som meriterar till skattebetalarnas pengar är att man lyckas sprida tidningen till mindre än 30 procent av hushållen på utgivningsorten. Bara man kan förhindra tillräckligt många att ta del av produkten rasslar det ut bidrag.
Fast det gäller förstås inte Dagens Nyheter. När DN förra året efter många års idoget arbete till slut lyckades få mindre än 30 procent av hushållen i Stockholm att prenumerera var det dags att söka 65 miljoner kr i driftstöd, det som konkurrenten SvD får varje år sedan urminnes tider. Då sade nämnden nej, med motiveringen att DN ändå hade en sådan marknadsställning att några pengar inte var att hämta.
Starkare var tydligen inte DN:s ställning än att man nu är i kris, går med över hundra miljoner kronor i förlust och tvingas sparka hundra anställda. Medan SvD som sagt kan casha in 65 miljoner.
Likadant i Skåne, där Sydsvenskan utan statsbidrag gör en jätteförlust och skär ner, medan konkurrenten Skånska Dagbladet fortsätter att lyfta storstadsstöd på 65 miljoner, trots att man knappt har några läsare i Malmö. Till försvar för Svenska Dagbladet och Skånska Dagbladet ska sägas att de i alla fall till skillnad från Norrländska Socialdemokraten lyckas driva sina rörelser med förlust år efter år.
Inte undra på att EU-kommissionen har reagerat och vill skära ner storstadsstödet. För att inte tala om Konkurrensverket som häromdagen yttrade sig över systemet. Icke oväntat fann myndigheten att det är snedvridande och bör tidsbegränsas. Dessutom motverkar stödet omvandling och kan användas till annat inom en koncern. Slutsatsen var tydlig: ”Det kan ifrågasättas om driftstödet på ett effektivt sätt bidrar till att uppnå målet om ökad mångfald.”
Ja, man ställer sig miljondollarfrågan: På vilket sätt ökar nu mångfalden i Luleå?
Annars är väl grundtipset efter EU:s ingripande att det inte spelar så stor roll: Presstödet kommer att finnas kvar även när dagspressen är nedlagd. Oavsett regering.