Veckan som gick
Någon som vill kränga grekiska statsobligationer lite billigt? Lycka till. Men skynda er, innan rean börjar på de spanska, portugisiska och irländska. För att inte tala om pundpapper, innan det bankrutta Storbritannien lyckats undvika sin konkurs.
|
Mullret från vulkanen vid Eyjafjallajökull överröstades i veckan av trampet från stövlar i Aten. Det verkar som om stenkastande mordbrandsanarkister och kommunister på gatorna — sådana som i medierna kallas ”ungdomar” — ger röst åt en vanlig uppfattning bland greker att någon annan bör betala deras skulder, en populär tanke också på Island. För europeiska banker som i likhet med franska Paribas sitter med 50 miljarder i grekiska statsobligationer vore det förstås trevligt om till exempel tyska skattebetalare ville ta fram plånboken.
För egen del är jag beredd att ta min del, bara jag får något i gengäld, till exempel en grekisk ö. Det måste väl finnas säkerheter för lånen?
Några som varnar för framtiden är filmmakarna Martin Borgs och Henrik Devell. Deras skräckfilm Överdos — den kommande finanskrisen, baserad på Johan Norbergs bok En perfekt storm, sänds på söndag i TV4 Fakta kl 20. Vid premiärvisningen i Stockholm i måndags skapades, strax efter att applåderna tystnat för den proffsiga produktionen, trängsel vid utgångarna; många skulle hem till datorn och snabbsälja sina aktier, fonder och lägenheter.
Annars kunde filmens budskap nog verka upppiggande på greker och islänningar; de är icke ensamma i krisens spår, ty när den pågående nya likviditetsbubblan punkteras kommer vi alla att drabbas. Trycker alla stater en massa nya pengar för att kasta efter de gamla i det svarta hålet kommer förr eller senare euron att kollapsa, vilket inte kan förvåna någon som förundrats över med vilken lätthet de flesta av klubbens medlemmar brutit mot de stadgar som är förutsättningen för klubbens existens.
För att inte tala om dollarn. President Obama har tillfälligt ”löst” den amerikanska skuldkrisen genom att öka statsskulden ytterligare, över George W Bushs rekordnivåer. Men upplåning och skuldsättning är uppskjuten skatt och ska förr eller senare betalas, ju senare desto bättre.
Tur att i alla fall Sverige sköter affärerna bättre. Bara nu inte folket vill lägga dem i händerna på Thomas Östros och hans Tobleroneekonomer.