Veckan som gick
RIKSDAGEN. Det gick ett lätt sus genom salen när Göran Persson med sitt vanliga sardoniska leende meddelade att han snart kommer att berätta den sanna historien om tsunamin 2004. Om det sker i bokform på Bonniers förlag återstår att se, men när dess statsministerprojekt i onsdags presenterades i andra kammaren var Persson en av huvudpersonerna, i god form som hade han nyss stigit av traktorn.
Efteråt lät han förstå att det är den förre Bildt-medarbetaren Jonas Hafström han är ute efter, då i Thailand, nu ambassadör i Washington, D C. Denne kom enligt Persson för lindrigt undan när hans egen handgångne man Lars Danielsson rullades ut ur staden, iförd endast tjära och fjäder.
Annars bjuder inte den tunna volymen om president Perssons gärning – ett ”systemskifte” enligt författaren, DN:s ledarskribent Annika Ström Melin – på några kioskvältande nyheter, mest läsefrukter. Tv-kommentatorn Margit Silberstein bekräftar i en intervju en vanlig bild av Persson, när han under Kinabesöket 1996 hade fällt den famösa repliken om diktaturens ”stabilitet” och fått välförtjänt uppmärksamhet för det i medierna:
”Det var första gången jag såg hur otrevlig han kunde vara. Han skällde ut mig och flera andra journalister och gav helt öppet sin pressekreterare Ingrid Iremark en riktig uppsträckning.”
Det är dock ingen riktig nyhet för de av hans medarbetare som fått uppleva samma sak, allra minst Margot Wallström.
Sagde Danielsson bidrar med att kritisera Perssons tal om ”social turism” som konsekvens av utvidgningen av EU: ”Det var ett obegripligt misstag, det var mycket onödigt.”
Själv säger sig Persson fortfarande fundera på varför hans person kom att skymma den enligt hans egen uppfattning framgångsrika politiska insatsen. Det kan han göra skrattande, hela vägen till banken där säkert välförtjänta konsultarvoden samlas.
Att samla en politikergärning på 120 sidor i pocket är vanskligt, men Bonnier-projektet är värt hela slanten (c:a 900 kr). De 22 volymerna från Karl Staaff till Fredrik Reinfeldt håller kanske inte alla måttet, beroende på skribenternas stil och analysförmåga. Men den som orkar ta sig igenom den eleganta boxen har onekligen givit sig själv en god present av allmänbildning och översikt. Som studentpresent vore den perfekt, om det funnits några att ge den till som hört talas om någon statsminister före Persson.
Det ska sägas att serien inte består av doktorsavhandlingar, och kanske just därför kan stimulera genren i Sverige, som är underförsörjd på inte minst borgerliga politikers egna berättelser. Här har i alla fall 15 icke-socialistiska statsministrar fått ta plats, visserligen infogade i ett i huvudsak socialdemokratiskt dominerat sammanhang, men ändå. Som en av få närvarande riksdagskolleger konstaterade Björn von Sydow (S) i ett inlägg under seminariet att ”Sverige är ett vänstersamhälle” och det är mot denna referensram den förda politiken under olika skeden får ses.
Mats Johansson är riksdagsledamot (M) och styrelseordförande i Svensk Tidskrift.