Veckan som gick
Näst efter Henning Mankells rakhyvel är nationen nu djupt engagerad i Jan Guillous känsloliv. Det klara utslaget i Pressens opinionsnämnd, 14-4, mot hans klagan mot Expressen har väckt förstämning bland kollegerna i stödorganisationen Anonyma agenter (AA). De vill förbjuda användningen i svenska medier av ord som agent och spion eftersom det kan göra de utpekade ledsna och orsaka yrkesskador, som i Guillous fall långvarig skrivkramp.
Guillou kan trösta sig med hjälp även från alte kameraden i mediebranschen. När nöden står för dörren rycker en tidigare Aftonbladskollega som pressombudsmannen Yrsa Stenius givetvis ut till Aftonbladsstjärnans försvar. Liksom Niklas Silow, arbetsgivaren Aftonbladets representant i den dömande nämnden. Tala om jäv; några sådana betänkligheter har fan cluben uppenbarligen inte haft.
”Jag har svårt att få grepp om substansen, vad det är för fel jag gjort för att man ska anse att jag inte borde få fortsätta som PO”, undrar Stenius förvånat (Medievärlden 2/6).
Ja, vad kan det vara? Kanske hennes ställningstagande mot det fria ordet, när hon klandrar en tidning för att den skriver en sanning, hur obehaglig den än kan vara för en kändis.
Till förlorarna i denna olustiga affär hör också Guillous chefredaktör Jan Helin som i AB (2/6) reducerar nämndens tydliga ställningstagande för Expressens rätt att kalla en agent för en agent till tjafs: ”Så tjafsas det svenska pressetiska systemet sönder inifrån av redaktörer som borde värna det.”
Man förstår att det måste kännas bittert för sega Bladet att den piggare konkurrenten, på väg att gå om i upplaga, har gått segrande ur denna prestigekamp. Det trodde vi aldrig – att branschdomstolen skulle våga gå emot en bästsäljande författare, tillika vänsterns ledande opinionsbildare (efter Ohly). Sådana ikoner kan inte ha felat, för då drabbas också beundrarna.
Men sista ordet kanske inte är sagt; Guillou är rik nog att processa på egen hand. Det kan vara lättare att utnyttja kändisskapet för att övertyga en folkdomstol – juryn i tryckfrihetsmål – än en professionell nämnd. Det kunde bli århundradets rättegång. Go, Janne, go – make my day!