Veckan som gick

Erna Solberg Foto: CF-Wesenberg/kolonihaven.no

Det svenska skolvalet 2010 har inte blivit alltför omskrivet. Det kan bero på resultatet; Moderaterna blev största parti (22,5 procent) och SD fick 13 procent, en fördubbling sedan 2006, men med rödgrönt flertal över alliansen (42,4 – 38,7). Blandad skörd, alltså.

Roligare har de i Norge. Där har de rödgröna nu tappat igen, och den borgerliga majoriteten från valet vuxit ytterligare. Framförallt har Høyre blivit största parti, för första gången på åtta år, enligt en opinionsmätning från institutet Sentio för tidningen Dagens Naeringsliv (22/10).

Med 28 procent skulle (H) tillsammans med Fremskrittspartiets 25 procent omräknat i mandat förfoga över 94 av stortingets 169, mot 65 för den sittande rödgröna koalitionen, om det vore val idag. Tendensen är tydlig; sedan valet förra året har Erna Solbergs högerparti ökat med tio procentenheter, medan Stoltenbergs socialdemokrati minskat med nästan lika mycket, till 26 procent.

Ett positivt trendbrott är att Høyre nu tar röster netto även från Fremskrittspartiet. Det innebär att en borgerlig regeringsbildning ser möjligare ut än tidigare, den dagen ett val ger en segerchans. Att sitta med i en regering ledd av Siv Jensen (Frp) är inte möjligt för moderaternas systerparti.

Uppenbarligen håller norrmännen på att tröttna på Mona Sahlin-taktiken hos de rödgröna vännerna, att bara skälla på motståndarna utan att presentera egna lösningar på verklighetens problem. Känns mönstret igen?

Solberg menar att man tjänar sina poäng på initiativ när det gäller till exempel privat finansiering av infrastrukturen, privata aktörer i hälsovården och förnyelse i skolpolitiken, där regeringen står tomhänt. Däremot är den klassiska frågan om norskt medlemskap i EU ingen tillgång för partiet som därför accepterat faktum, att den norska opinionen fortfarande är kompakt mot en anslutning.

Med tre år till nästa stortingsval blir det extra spännande att se om trenden står sig till nästa års lokalval. Att den nya högervågen inte är en engångseffekt understryks av andra mätningar den senaste tiden som också visar Arbeiderpartiet kring 25 och Høyre högre. Den relationen skulle behöva bestå för att inte än en gång de små partiernas osäkra liv kring spärren till stortinget ska få avgöra regeringsfrågan.

För den svenska socialdemokratins eftervalsanalys kanske en resa västerut kunde ge lite inspiration. Ska man se sina egna problem kopierade kan Norge tjäna som belysande exempel.