Veckan som gick
|
Efter veckor av spekulationer om vem som ska efterträda Mona Sahlin står det nu klart att ingen vill, att döma av alla dementier från tänkbara kandidater. Det vore kanske det bästa, att avskaffa posten som partiledare, så kan gruppledaren i riksdagen Sven-Erik Österberg bli chef för det hela.
En som vill ha mer makt är riksdagsledamoten Åsa Romson, som har chockat sitt miljöparti genom att faktiskt säga det, att hon vill bli vald till språkrör nästa år.
En som skulle vilja säga det i sitt parti men ännu inte vågar är någon i den inre oppositionen mot Göran Hägglund i Kristdemokraterna. I riksdagskorridorerna är deras mantra nu tydligt – ”jag tror inte att han kommer att leda oss i nästa val”.
Själv syntes Hägglund på gott humör till drinken på Slottet efter kungamiddagen i onsdags. Han utgår förstås ifrån att en majoritet i partiet trots allt inte vill utplåna detsamma genom en uppslitande personstrid mellan fundamentalister och modernister.
I Folkpartiet förefaller man mest upptagna med att älta förhållandet till moderaterna, som vanligt. En av huvudpunkterna i partiets nyligen publicerade valanalys är att man tagit röster från Moderaterna: ”Trots Moderaternas stora ökning vinner Folkpartiet väljare från detta parti. Detta är ett nytt mönster.”
Tja, jublet över denna väldiga framgång – netto 0,2 procentenheter – kan inte dölja Folkpartiets tillbakagång, men det bjuder säkert Reinfeldt & Co på. I hans parti har man en annan affärsidé än att ta röster från alliansbröderna, nämligen att försöka ta sosseröster. Så är uppenbarligen inte fallet i Björklunds parti, att döma av uttalanden vid partirådet i förra veckan då f d borgarrådet Lennart Rydberg i Stockholm slog fast att allianssamarbete inte är någon naturlag: ”Det är inte guds mening att vi alltid måste ha blockpolitik eller att vi ska vara ett bihang till M.” (SvD 20/11).
Vad Gud egentligen tycker återstår att se. Det enda man kan vara riktig säker på är att säkrast av alla våra ledare sitter trots allt kungen. Hans supé på Slottet föregicks av en opinionsmätning som visade att stödet för monarkin efter den senaste tidens publicitet har ökat till 69 procent (Demoskop 13-17/11).
Republikanska klubben syntes både decimerad och slokörad på Slottet, men lät sig givetvis väl smaka av både mat och dryck. När någon annan betalar kommer principerna i andra hand.