Veckan som gick
Snön ligger vit på taken, endast koldioxidprofeten är naken. Avklädd sin trovärdighet.
Londons prövade borgmästare, den konservative kolumnisten Boris Johnson, ställer mot bakgrund av stadens problem att klara kylan och snöröjningen den relevanta frågan varför landets väderinstitut, The Met Office, hade utlovat en mild vinter? Och fått fel i prognoserna igen, som nio gånger av tio.
I sin kolumn i Daily Telegraph berättar borgmästaren den sedelärande storyn om meteorologen Piers Corbyn, som tillhör klimatskeptikerna och därför brukar få rätt i sina spådomar – detta år med förutsägelsen att vintern skulle bli den kallaste på 100 år. Tilläggas bör att Corbyn blivit rik på vadslagning genom att utmana Met-prognoserna år efter år efter att ha studerat solaktiviteten.
Lite kul är det också att studera expertutlåtandet år 2000 från en av uppvärmningskampanjens propagandacentraler, klimatforskningsenheten vid East Anglia-universitetet. Där hävdade forskaren David Viner att snöfall skulle komma att bli ”en mycket sällsynt och spännande händelse”. Den globala uppvärmningen skulle i framtiden medföra att ”barn kommer helt enkelt inte att veta vad snö är”.
Bara delvis fick han rätt; upplevelsen av snökylan har blivit mycket spännande för alla de resenärer i Europa som tillbringat dagar och nätter insnöade därför att ansvariga litat på att koldioxidpropagandan skulle vara korrekt.
Några som inte köpt budskapet är de nu över tusen vetenskapsmän från hela världen som anmält skepsis mot den tidigare så hyllade IPCC-rapporten. Det internationella uppropet växer stadigt, med undertecknare som i likhet med den ansedde Princetonfysikern Robert Austin efter Climategate fann den grundläggande teorin felaktig och betecknade IPCC:s resultat som forskningsfusk.
Allt går, som Al Gore sa. Men snön ligger där den ligger. En ”White Christmas” tillönskas alla läsare!