Veckan som gick
Socialdemokraterna rasar i opinionen. De borgerliga har ett klart övertag. Hur ska det gå i de kommande lokalvalen?
|
Ja, i Norge alltså. De svenska sossarna har uppenbarligen inte så mycket att lära sig på andra sidan gränsen om hur man ska ta sig ur krisen inför de svenska omvalen i maj.
Mikael Damberg, om det nu blir han – en av det senaste riksdagsvalets stora förlorare som ledare för det svaga Stockholmsdistriktet – får hoppas på växande missnöje och att regeringen skjuter sig i foten. I Norge kan hans partikollega statsminister Stoltenberg hoppas att oppositionen gör detsamma på vägen till kommunal- och fylkesvalen i september. Och sen tappar farten helt inför stortingsvalet om två år.
Enligt ett genomsnitt av nio norska opinionsmätningar i januari är Höyre nu lika stort som Arbeiderpartiet, 26-27 procent vardera. Det är en väldig svängning sedan stortingsvalet 2009 då AP hade 35 och H 17. Socialdemokratins försvagning understryks av att Fremskrittspartiet, som positionerar sig för samregerande med Höyre, är nästan lika stort på 24 procent.
Det innebär att om det vore val idag skulle de två stora borgerliga tillsammans samla egen majoritet, därtill nio procent för de två mindre mittenpartierna Kristliga och Venstre. Den rödgröna regeringskoalitionen har under 40 procent. Denna högervind har givetvis undanhållits svenska mediekonsumenter som ostört ska fortsätta tro att Norden är socialdemokratiskt dominerat, som förr i världen.
Förmågan till borgerlig splittring ska dock aldrig underskattas i norsk politik; hägringen av ett maktskifte kan snabbt vara bortblåst på grund av oenighet, hur stort övertaget i procent än kan te sig.
Å andra sidan har regeringen också en hög potential att falla ytterligare i ljuset av besvärliga sakfrågor som söndrar snarare än enar: en illa fungerande socialförsäkringsreform, brister i sjukvården och missnöje med järnvägen. Känns problemen igen?
Kanske Stoltenberg ska konsultera Reinfeldt. Trots oljan verkar han behöva några tips.