Vinner Trump och Sanders i Iowa?
Inför primärvalet i Iowa leder Donald Trump respektive Bernie Sanders i opinionsundersökningarna. Framgången för outsiders skall ses mot bakgrund att det bara är en minoritet som upplever att regeringen i Washington representerar deras åsikter, skriver Örjan Hultåker.
Det är nästan ett år kvar till den 8 november då USA håller presidentval. Men redan om drygt en vecka skall invånarna i Iowa utse elektorer till Republikanernas och Demokraternas partikonvent som i juli utser sina presidentkandidater.
Kampanjandet drog igång på allvar i augusti och sedan dess har Republikanerna hållit sex tv-debatter och Demokraterna fyra. Dessa har lockat rekordpublik främst till Republikanernas debatter där fastighetsmagnaten Donald Trump fått mest medial uppmärksamhet.
Opinionsundersökningarna har varit legio under mer än ett halvår i försöken att förutsäga vilka som skall vinna nomineringarna.
I augusti tycktes det som om den demokratiska presidentnomineringen redan var avgjord när 58 procent av demokraternas troliga väljare gav sitt stöd till etablissemangets kandidat, Hillary Clinton. Närmaste medtävlaren var senatorn Bernie Sanders från den socialliberala delstaten Vermont, men det var bara 16 procent av demokraterna som stödde honom.
Bernie Sanders är en efter amerikanska mått vänsterpolitiker och han kallar sig själv för socialist. För de flesta framstod det som närmast omöjligt att han skulle kunna vinna sitt partis nominering i strid med etablissemangets kandidat vars CV omfattade att ha varit presidentfru och first lady, före detta senator för New York och före detta utrikesminister.
På den republikanska sidan var kampen jämnare under början av hösten 2015. Bland Republikanerna var det ett myller av kandidater och är så fortfarande med många etablerade politiker som representerar etablissemanget. Den främste av dem var och är Jeb Bush som varit guvernör i solstaten Florida och som både haft pappa och en bror på presidentposten.
Att Jeb Bush och Hillary Clinton var partietablissemangens favoritkandidater dokumenterades och förstärktes också av att de samlat in mest kampanjpengar.
Jeb Bush hade dock svårare än Hillary Clinton redan i början av hösten 2015. Det var 14 procent som då stödde Jeb Bush men det räckte bara till en andraplats efter Donald Trump, fastighetsmagnaten som aldrig haft ett politiskt uppdrag men var superkändis från bland annat TV-såpan ”The Apprentice”. Han tog redan inledningsvis första plats bland de republikanska kandidaterna med 18 procent av sympatierna.
Det republikanska etablissemangets kandidater har hela tiden haft svårt i kampen med uppstickare. Det gäller förutom Jeb Bush de sedan länge etablerade kandidaterna som förre guvernören i New Jersey Chris Christie, förre guvernören i Texas Rick Perry och förre guvernören i Arkansas Mike Huckabee.
Jeb Bush har nu halkat ned till femte plats och det är knappt fem procent av republikanerna som skulle rösta på honom om det idag vore primärval i deras delstat.
Sedan inledningen av hösten har Donald Trump hela tiden legat på första plats i de republikanska sympatimätningarna med undantag för en mätning då han kom på andra plats efter en annan ”outsider” Ben Carson, en känd kirurg som saknar politisk erfarenhet men som har blivit hedersdoktor 67 gånger.
Donald Trump har nu en klar ledning med 35 procent i kampen om den republikanska nomineringen. Han leder med 16 procentenheter över tvåan Ted Cruz (19 procent) som också är en outsider trots att han år 2013 blev invald som senator för Texas.
Ted Cruz har trots sin senatsplats placerat sig själv utanför partietablissemanget och är en företrädare för Tepartyrörelsen. Den verkliga bekräftelsen på utanförskapet var när Ted Cruz i en senatsdebatt offentligt anklagade sin partikollega, den republikanske majoritetsledaren i senaten, för att ljuga.
I media diskuterar företrädare för det republikanska etablissemanget vem av kandidaterna som är det störst hotet mot partiet. Den intellektuella konservativa eliten fruktar att populisten Donald Trump skall rasera det konservativa idéarvet under det att etablissemanget i Washington inklusive många lobbyister fruktar att Ted Cruz skall ta över partiapparaten.
Frågan är om inte rädslan i dagsläget är störst för att Ted Cruz skall gå segrande ur nomineringsstriden.
I det Demokratiska partiets kamp leder fortfarande Hillary Clinton (51 procent) i de nationella opinionsmätningarna över Bernie Sanders (38 procent), men hennes ledning har i mitten av januari krympt till 13 procentenheter.
Att outsiders har framgång under primärvalskampanjerna skall ses mot bakgrund av den allmänna opinionens uppfattning om de federala makthavarna i Washington.
Enligt en undersökning i Iowa inför deras caucus som väljer presidentkandidater den 1 februari så är det bara en minoritet som upplever att regeringen i Washington representerar deras åsikter (källa CNN/ORK).
Av de republikaner som tänker rösta säger en överväldigande majoritet 88 procent att regeringen inte företräder deras åsikter. Bland demokraterna är det 63 procent som delar den uppfattningen.
Enligt en annan opinionsundersökare, Rasmussen, är 67 procent arga på den federala regeringens nuvarande politik. Bara en av tre (30 procent) anser att USA utvecklas i rätt riktning.
Mot den bakgrunden är det lätt att förstå varför det går bra för de presidentkandidater som utmanar etablissemanget.
När fokus på presidentkampanjerna flyttas från den nationella nivån till de delstater som står först i tur så förstärks bilden av framgång för de kandidater som utmanar etablissemanget.
Enligt CNN:s ORK-studie som publicerades på torsdagen leder Bernie Sanders med 51 procent över Hillary Clintons 43 procent i Iowa. Även om delstatsmätningarna är osäkra så är det ingen tvekan om att Clinton-lägret oroas över risken att förlora.
I intervjuer betonar hennes kampanjföreträdare att primärvalen inte avgörs i de första två eller fyra delstaterna utan att de räknar med en lång kampanj. Och Hillary Clinton själv hänvisar till att hon kan kämpa länge på samma sätt som för åtta år sedan. Så säger inte en självsäker segrare ur etablissemanget.
Att socialisten Bernie Sanders är ett allvarligt hot framgår också av att han enligt de demokratiska väljarna är bättre än Hillary Clinton på att hantera ekonomin (58 procent mot 36 procent), att hantera sjukvården (51 procent mot 45 procent), att hjälpa medelklassen (67 procent mot 30 procent) samt bäst representerar de partivärden som omfattas av intervjupersonen själv (57 procent mot 38 procent).
Hillary Clinton vinner i jämförelse med Bernie Sanders bara när det gäller utrikespolitiken (65 procent mot 25 procent).
En fördel för Bernie Sanders i Iowa är att ekonomin (46 procent) och sjukvården (20 procent) är de viktigaste frågorna när demokraterna i Iowa väljer vem de skall rösta på.
Hillary Clinton anses ha större chans än Bernie Sanders att vinna presidentvalet i november (60 procent mot 38 procent) men det kan förändras om det blåser motvind och Hillary Clinton förlorar några av de inledande primärvalen. Bernie Sanders med 52 procent av de demokratiska rösterna leder över Hillary Clintons 39 procent i New Hampshire som följer närmast efter Iowa med primärval den 9 februari.
Bland republikanerna i Iowa leder Donald Trump med 37 procent före Ted Cruz (26 procent).
Enligt de republikanska väljarna är Donald Trump jämfört med Ted Cruz på andra plats bäst på att hantera ekonomin (54 procent mot 16 procent), att hantera den illegala immigrationen (51 procent mot 23 procent), att vara en stark ledare (47 procent mot 27 procent). Liksom bland demokraterna är ekonomin (37 procent) den viktigaste valfrågan också för de republikanska väljare i Iowa.
Ted Cruz vinner dock över Trump när det gäller värdefrågor som så kallade sociala frågor av typ aborter och samkönade äktenskap (29 procent mot 18 procent) eller att representera de partivärden som omfattas av intervjupersonen själv (29 procent mot 18 procent).
Donald Trump (46 procent) anses också ha större chans att vinna ett presidentval mot Demokraterna jämfört med 27 procent för Ted Cruz.
I New Hampshire leder Donald Trump med 32 procent före John Kasich (drygt 12 procent) som är guvernör från Ohio. I de nationella opinionsundersökningarna är det bara två procent som stöder John Kasich. Ted Cruz kommer först på tredje plats i New Hampshire med knappt 12 procent.
Som alltid är det viktigt att varna för de lokala opinionsundersökningarnas tillförlitlighet i USA:s primärval. Ett exempel kan vara senatorn Rick Santorum från Pennsylvania som år 2012 vann caucus i Iowa trots att han inte ens var i topp tre några veckor före valdagen.
Det kommer att dröja flera primärval innan det avgörs om det blir etablissemanget eller utmanarna som tar hem nomineringarna vid sommarens partikonvent. Några kandidater kommer successivt att falla från om de får en förlorarstämpel redan under de första primärvalen/caucus i Iowa, New Hampshire, Nevada och South Carolina. Med förlorarstämpel minskar möjligheten att samla in kampanjpengar.
Men ändå, bara tanken att ett amerikanskt presidentval skall stå mellan socialisten Bernie Sanders och en populistisk miljardär utan politisk erfarenhet är oroväckande.
Örjan Hultåker är docent och vetenskaplig ledare hos SKOP.