Vitryska valet
Människors mod prövas i storpolitiskt spel
I år har den vitryska regimen gett oppositionen större spelrum än någonsin. Ser vi början av slutet för Lukasjenko eller är presidenten för närvarande det enda realistiska alternativet? Bo Ture Larsson skriver om Vitryssland inför det stundande valet.
|
Vitryssland är storpolitik, och småpolitik. Storpolitiken är nu, inför presidentvalet 19 december, fylld av motsägelser, i regimens spel med främst Ryssland och EU. Småpolitiken är desto tydligare: regimen förstör livet för människor som gör bruk av sina rättigheter.
Med hot om att mista jobbet eller avstängas från högre studier skräms människor från att uttrycka sin åsikt. Med ”administrativ arrest” på upp till 15 dagar kan den straffas som, exempelvis, ropar ”Leve Vitryssland”. Eller deltar i protester.
Vad arresten innebär framgår av de dagboksanteckningar av intagna som översatts till engelska och publiceras av Jarl Hjalmarson Stiftelsen. ”Diaries of Dissidents” ger en inblick i hur en modern diktatur nära oss fungerar. Berättelserna är från tiden för protesterna mot fusket i presidentvalet 2006 och framöver. Bland författarna finns en luttrad medelålders partiledare men också ungdomar orädda nog att inte vara kloka och böja sig.
I år har regimen gett oppositionen större spelrum. Anledningen är – storpolitiken. Nio kandidater har fått minst 100 000 namnunderskrifter var och godkänts för att ställa upp mot Alexander Lukasjenko, vid makten sedan 1994. Oppositionen har tillåtits framträda i två 30-minutersinslag per person i tv och i debatt – utan Lukasjenko.
Väljarna har fått höra att statschefen är en diktator och att han tänker fly till sin vän Hugo Chavez i Venezuela efter att ha gjort sig ovän med alla andra, inklusive Moskva.
Vilken effekt får det att regimen, efter press från väst, släpper fram denna frispråkighet? Ingen alls, om man ska tro dem som menar att Ryssland och EU i Lukasjenko för närvarande ser enda realistiska alternativet. Medan oppositionen ser början till slutet för Lukasjenko, även om han får sina tänkta 65 procent (År 2006 var siffran 82 procent.)
Regimen har fått besked av EU om att det kan bli mer ekonomiskt stöd ifall valet uppfattas som korrekt. Rysslands ambassadör i Minsk har sagt att ”Både vi, EU och USA är överens i våra prognoser om att Lukasjenko objektivt är vinnaren, med tanke på hans stora försprång.”
Grannlandet Litauens president Dalia Grybauskaite ska, efter ett statsbesök tidigare i höst, ha sagt att Lukasjenko är en garanti för ekonomisk och politisk stabilitet i Vitryssland och för att det inte blir ett andra Ryssland. Alltså bra för EU.
EU:s problem är att man hittills inte kommit någon vart med Lukasjenko. Man försöker komma framåt. Men oppositionen känner sig förrådd, enligt unga vitryska politiker, inbjudna till Sverige av Jarl Hjalmarson Stiftelsen. Men det kan vara till gagn, om insikten stärks att förändringen måste komma inifrån.
Jurij:
– Det största problemet är att folk inte tror att något kan ske.
Men får inte Lukasjenko minst 50 procent av rösterna 19 december blir det en andra valomgång:
– …då visar det att allt kan ske.” (SNB)
Bo Ture Larsson är utrikesredaktör i Svenska Nyhetsbyrån (SNB).
Läs mer om Vitryssland:
I vilket syfte? Ryska sanningar om Lukasjenko (23/7) Bo Ture Larsson