Von und zu Googleberg
I tisdags avgick Tysklands försvarsminister Karl-Theodor zu Guttenberg. Vad innebär det för de tyska kristdemokraterna att de går miste om landets mest populäre politiker som draglok? Och vad händer med Guttenberg? Mathias Bred ger en bakgrund.
Tysklands försvarsminister Karl Theodor Maria Nikolaus Johann Jacob Philipp Franz Joseph Sylvester Freiherr von und zu Guttenberg, nedan kallad Guttenberg eller Karl-Theodor, tvingades i veckan avgå till följd av den kritik som riktats mot honom sedan hans befunnits ha fuskat med sin doktorsavhandling.
Ryktena om den till del plagierade avhandlingen och spekulationerna om Guttenbergs eventuella avgång har dominerat tyska medier under ett par veckor. Till och med utvecklingen i Nordafrika har hamnat i skuggan av försvarsministerns doktorshatt.
Guttenberg var påläggskalven inom tysk kristdemokrati. Hans namn nämndes ofta som en mer eller mindre självklar efterträdare till Merkel. Den unge friherren – född 1971 – förenade i sin person flera kvalitéer som gjorde honom viktig för den kristdemokratiska rörelsen. Särskilt med tanke på de problem som den står inför.
I Tyskland är det i år vad som kallas supervalår. Sju delstatsval kommer att hållas. Hamburg är redan avklarat och där backade CDU till katastrofsiffror under 25 procent. Inför de resterande delstatsvalen tycks det som att de tyska väljarna börjar bli trötta på de traditionella partierna. Socialdemokraterna är i konstant kris. CDU kan heller inte räkna med att behålla sin position. Partiet ser ut att kunna förlora sin majoritet till och med i Baden-Würtenberg – ett av den svarta rörelsens kärnområden.
En stor del av tyska folkets missnöje med både krist- och socialdemokrater kommer av att de bägge statsbärande partierna lider brist på politiker som uppfattas som karismatiska. Den tyska politikerkåren beskylls inte utan anledning för att vara en mycket uniform skara äldre herrar i grått.
I ett sådant läge hade Guttenberg en viktig roll att spela. Han är nämligen något så ovanligt som en tysk politiker med något av popstjärnestatus. Under kort tid skapade han en mediabild av sig själv som kombinerad svärmorsdröm och statsman.
Guttenbergkulten byggde på flera ingredienser. I grunden fanns hans efternamn och adliga härkomst som skapade ett visst romantiskt skimmer. Medan adel och kungligheter generellt inte uppbär någon högre status i Tyskland har familjen Guttenberg lyckats bevara ättens varumärke. Både Karl-Theodors farfar och farfars far var till exempel verksamma i motståndrörelsen mot nazisterna.
Till adelsromantiken kunde Guttenberg lägga ett inte oävet yttre. Kläderna var alltid välskurna och perfekta för tillfället. Han gjorde sig bra på bild och flankerades ofta av sin lika bildsköna hustru Stephanie. Även hon har för övrigt en god stamtavla att hänvisa till. Hon är i rakt nedstigande led släkt med järnkanslern Otto von Bismarck. Ett faktum som alltid kan dra en och annan väljare.
Paret Karl-Theodor och Stephanie har varit ett favoritmotiv för Tysklands skvallertidningar. Kanske en anledning till att tidningen ”Bild” under striden om doktorsavhandlingen stöttat Guttenberg.
När det gäller politisk framtoning har Guttenberg betonat traditionella värden. Bilden spreds av en familjefar med en stark känsla för moral. Inte minst posten som försvarsminister gav åtskilliga tillfällen att i tal återkomma till frågor om värderingar.
Sammantaget var Guttenbergs person som hittad för ett konservativt parti på jakt efter förnyelse. I opinionsmätningar fick han som försvarsminister förtroendesiffror på över sextio procent. Skulle han deltagit som dragplåster i årets delstatsval hade det inte saknat betydelse.
Det innebär dock inte att man ska överdriva effekterna av Guttenbergs avgång. Partiet lämnas inte utan ledarskap. Och en av anledningarna till att kanslern gärna lät honom ses som den naturlige efterträdaren var naturligtvis hans ungdom. En påläggskalv yngre än fyrtio år gav Merkel utsikter att sitta kvar länge.
Kanske är Guttenberg inte heller helt utspelad som kristdemokratisk prins. Även om han väntade väl länge med att ta konsekvenserna av sitt fusk vid universitetet skötte han avhoppet snyggt. Hans avskedstal och pressmeddelanden skapade en känsla av saknad hos många. God retorik fick det han faktiskt gjort sig skyldig till att verka mindre viktigt. Tyska medier svängde snabbt och en legend om martyrskap har redan börjat vävas.
Guttenberg kommer sannolikt tillbaka. Vilken hamn han väljer nästa gång ska bli intressant att se, ty hedersmannarollen är förstås förstörd. För Merkel och hennes partikollegor handlar det nu om att hitta vägen till förnyelse och uppfräschning, trots att kaptenen för det projektet tillfälligt lämnat skutan.
Mathias Bred är ledarskribent på Svenska Nyhetsbyrån.